Dort Harlekýn
Suroviny na korpus:
vejce 4 ks
cukr krupice 200 g
máslo 100 g
mléko 100 ml
kakao 50 g
polohrubá mouka 200 g
sůl špetka
Suroviny na tmavý krém:
smetana 250 g
cukr krupice 50 g
kakao 50 g
čokoláda 80 g
mascarpone 150 g
moučkový cukr 20 g
Suroviny na světlý krém:
Smetana ke šlehání 100 ml
mascarpone 100 g
moučkový cukr 20 g
Recept:
Přípravu začněte pečením korpusu a výrobou pařížské šlehačky na tmavý krém den dopředu (nebo alespoň 6 hodin dopředu). To aby svařená smetana s čokoládou stihla vychladnout a následně se dobře vychladit v lednici.
Na korpus oddělte žloutky a bílky, máslo nechte povolit. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do polotuhého sněhu a pak po lžicích zašlehejte polovinu cukru a dál šlehejte, dokud sníh není pevný a na metle se po vytažení netvoří tuhé špičky.
Máslo vyšlehejte s druhou částí cukru a pak do směsi zašlehejte postupně všechny žloutky. Přidejte mléko a promíchejte. Mouku smíchejte s kakaem a postupně na střídačku s bílkovým sněhem přidávejte do těsta a opatrně míchejte.
Troubu nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Spodek dortové formy (průměr 20 cm) vyložte pečicím papírem a upněte do obruče, kterou nevymazávejte (stěny se pak přichytí na okruží a zůstanou rovné). Těsto nalijte do formy, vložte do rozpálené trouby. Pečte 35–45 minut, propečenost zkuste špejlí.
Dort nechte asi hodinu chladnout na mřížce, poté opatrně odřízněte boky od formy, okruží sundejte a dort nechte zcela vychladnout. Můžete zabalit do fólie a nechat přes noc odpočinout v lednici (ale není to nutné).
Mezitím si připravte základ na tmavý krém. Metličkou zamíchejte smetanu, cukr krupici a kakao, směs nalijte do rendlíku a přiveďte pomalu k varu. Čokoládu nalámejte do horké smetany a za stálého míchání nechte zcela rozpustit. Směs nalijte do misky, přikryjte fólií tak, aby se dotýkala hladiny, nechte vystydnout a pak vložte alespoň na 4 hodiny do lednice.
Druhý den dokončete tmavý krém. Mascarpone s cukrem moučkou rychle prošlehejte, aby se spojily, pak k nim po částech přidávejte svařenou pařížskou šlehačku (která je vychlazená na stejnou teplotu jako mascarpone) a stále šlehejte. Vznikne hladký tmavý krém.
Korpus seřízněte do roviny a pak ho jednou nebo dvakrát prokrojte. Spodní plát položte na servírovací tác a potřete částí tmavého krému (čtvrtinou). Přiklopte druhou částí korpusu, opět potřete tmavým krémem (čtvrtinou). Končíte poslední částí korpusu a tmavým krémem potřete vršek i boky dortu (třetí čtvrtinou). Zbytek krému vložte do pytlíku se zdobicí špičkou.
Na světlý krém vložte stejně vychlazené mascarpone a smetanu do misky, přidejte cukr moučku a začněte šlehat na nižší stupeň výkonu. Směs nechte spojit, zvyšte otáčky, asi dvě minuty šlehejte, dokud nevznikne tuhá směs. Krém vložte do sáčku se zdobicí špičkou a ozdobte vršek dortu podle fantazie. Dort ozdobte i tmavým krémem a hoblinkami čokolády (ty jdou udělat lehce pomocí škrabky na brambory přímo z tabulkové čokolády tak, že je škrábeme ze zadní strany tabulky).
Harlekýn nechte alespoň 2 hodiny v lednici a pak servírujte.