Tiramisu
Suroviny:
espresso (silné) 200 ml
žloutek 2 ks
cukr krupice 50 g
mascarpone 500 g
smetana ke šlehání 100 ml
cukrářské piškoty 20 ks
kakaový prášek 2 lžíce
amaretto dle chuti
Recepty:
Připravte si espreso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky.
Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.
Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily.
Ušlehejte šlehačku a přimíchejte ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém.
Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče.
Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem.
Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.