Valašské frgály
Suroviny na kynuté těsto:
hladká mouka 500 g
žloutek 2 ks
mléko 250 ml
droždí 40 g
moučkový cukr 80 g
sůl 1 špetka
olej 50 ml
máslo (nebo Hera) 125 g
citrónová kůra
Suroviny na potření:
vejce 1 ks
mléko 100 ml
Suroviny na makovou náplň:
600 g mletého máku
80 g povidel
250 ml mléka
40 g skořice
50 g vanilkového cukru
80 g mléka
180 g cukru krupice
100 ml rumu
100 g mouky.
Recept na makovou náplň:
Mléko dejte svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidejte umletý mák a za stálého míchání krátce provařte tak, aby se směs nepřipálila. Nechte vychladnout a mezitím uvařte z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejte jíšku a ostatní suroviny a dobře promíchejte
Recept na těsto:
Do menší misky dejte trošku mouky, cukru a droždí. Zalijte malým množstvím ohřátého mléka a nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do misky hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citronovou kůru, Heru (o pokojové teplotě) a ohřáté mléko. Vlijte kvásek a vypracujte vláčné těsto, které překryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělte na bochánky po 240 g a položte na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm. Bochánky rozválejte válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.
Dohotovení: Na každý koláč s 240 g těsta přidejte 400 g náplně. Stejnoměrně rozetřete po těstě, pouze po obvodu nechte asi 1cm okraj těsta, který potírejte připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypejte drobenkou. Takto připravený jej nechte ještě chvíli nakynout a pečte v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až okraje těsta budou pečené dozlatova.
Po upečení potřete okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejte máslo, po odstavení přidejte vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapejte povrch frgálu.